Krak’n Town – az ellenállás központja, aminek nem érdemes ellenállni
Deprecated: Creation of dynamic property Timber\Post::$intro is deprecated in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/themes/gblog/vendor/timber/timber/lib/Core.php on line 45
2318 egy hideg decemberi napján járunk, megfáradva térek be a néhai Budapest – ma Rivertown szívében található kocsmába. Mr. Noa-Dov Greenberg kancellárt (aka. Csörgics Mátyás) találom az egyik asztalnál, rögtön kapok az alkalmon, hogy beavatást nyerjek az ellenállás és Clarissa Rose of Ravenford főhercegnő (aka. Szabó Eszter) terveibe, elképzeléseibe.
A XXI. század közepén hatalmas ökológiai katasztrófa érte el a Földet, leállt a Golf-áramlat, éhezés, népvándorlás, káosz uralkodott a nagyvilágban. A körülményeken a 2087-ben becsapódott meteorit csak súlyosbított, az emberiség nagy része elpusztult, a sötét középkorba estünk vissza. Elindult egy lassú újrafejlődés a szemét hátán – mivel az előző civilizáció mást nem hagyott maga után. Ha a XXI. század emberét időben éri el a felismerés, másképp alakult volna a Föld sorsa; a Krak’n Town szellemiségét képviselve el lehetett volna kerülni, hogy ez a jövő következzen be. De mit érdemes tudni a Krak’n Town-ról, mi a fenntartható jövő titka?
Az ellenállás központja 2316. szeptember 1-jén nyitott, a fenti körülmények révén és az ellenállás vezetői mentalitásához hűen a steampunk stílus uralja a miliőt. Az újrahasznosítás jegyében mondhatni, az installáció „szemétből” épült: a festőspray-k flakonjaitól kezdve a papírmasé felhasználásán keresztül a dekoráció döntő része újrahasznosított anyagból valósult meg. Azonban a nosztalgikus, a Zeppelin-ek korát idéző közeggel az étterem egy olyan víziót mesél el, mely korban terror lesz és nélkülözés, amelyhez vezető folyamatot 300 évvel ezelőtt még megállíthattuk volna.
Merthogy milyen lehetőségekkel lett volna érdemes kollektíven élni 300 évvel ezelőtt? Jórészt azokkal, amikkel a Krak’n Town ma él. A steampunk gasztronómia kidolgozásánál alapvető kiválasztási szempont, hogy honnan, milyen közegből érkezik az alapanyag. Beszállítóik magyarok vagy kárpát-medenceiek, akik a szállításnál is a több utas csomagolást preferálják (pl. üdítőknél göngyöleg, zöldségeknél rekesz formájában), de ez a tényező is rejt még magában fejlesztési potenciált, pl. a húsok tekintetében. A fő profilba tartozó sörök és borok kínálatában kifejezetten fontos szempont, hogy minél kisebb legyen a termék ökológiai lábnyoma; emiatt az együttműködő partnereknél is fontos a racionális gazdálkodás. Az étterem nem használ pálmaolajat, a konyha olajsütővel sem rendelkezik. A vegyszerek esetén több a bio- és a környezeti minősítéssel rendelkező tisztítószer. Nem használnak egyszer használatos műanyag termékeket: elvitellel fél éve kezdtek kísérleti jelleggel foglalkozni (ahol egyértelmű volt a papírdoboz-papírtáska koncepció támogatása), illetve automatikusan nem adnak szívószálat sem, a vendégek PLA szívószálat igényelhetnek. A jégkészítés során dobozokat rendszeresítettek, hogy ne képződjön nagy mennyiségű műanyag zacskós hulladék. A sörök esetében az újrahasznosított műanyag hordókban egy zsák van, amiből általánosságban szénsavval nyomják ki a sört – a Krak’n Town-ban ezt levegővel oldják meg, hogy csökkentsék az üvegházhatást okozó gáz volumenét.
A hosszú távú tervekben az épület energetikájának optimalizálása szerepel, ezeknek opciói a háztetőre helyezhető napelemek telepítése vagy a fűtés racionalizálása lehet, de az éttermekre is kiterjesztett szelektív hulladékgyűjtés rendszerének kidolgozását is fontos kiemelni. Ezek támogatásához kollektíven érdemes fellépni, hogy a fenntarthatóság iparági szinten legyen átláthatóbb és a szemléletformáló gondolatok több üzemeltetőhöz eljussanak. Több csatorna és több lehetőség megnyílásával a vendégek is olyan élményhez jutnak, mely számukra komfortérzetet és hozzáadott értéket nyújt anélkül, hogy kompromisszumot kellene kötniük. Addig pedig a szórakoztatás és edukáció jegyében a januárban megjelenő új étlap és itallap rejt új izgalmakat szemnek és szájnak egyaránt.
A Krak’n Town történetéről és a steampunk stílusról a Fenntartható Vendéglátóhely honlapján olvashattok még többet, viszont az igazi steampunk élményt az Irinyi c. magyar kisjátékfilm dekorációi adják az Underground szinten egy kraft sörrel a kezedben.
A cikket írta: Horváth Júlia