Almalomb – kulináris kitérő és találkozóhely

Valahol mindentől távol, a Mecsek lábánál létezik egy hely, ahol egy pillanatra megáll az élet. Hosszúhetényben egy 19. századi vízimalom született ujjá, és immár egy malommúzeum és étterem otthona. Ez az Almalomb, a múlt, a jelen és a jövő találkozóhelye és nem mellesleg fenntartható vendéglátóhely.

almalomb.jpg

Az Almalombnak helyt adó Dallos -Böröcz vízimalom Ásványi Rita családi öröksége, a vízimalom egészen az 1950-es évekig működött, azonban egy mesterséges patakrendezés következtében, mellyel elterelték a rajta átfolyó patak ágat megszűnt működni, mesélte nekünk Csaplár Judit. Hosszúhetényben 16 hasonló sorsra jutó malom volt, azonban ez az egyetlen, amelyik máig mind épületét, mind malom szerkezetét tekintve is fönnmaradt, ráadásul országosan védett műemlék. Az épületet nagy munkával hozták rendbe, igyekeztek, hogy eredeti külsőjét és jellegzetes vonásait megőrizze. Az eredmény magáért beszél. Az Almalomb szép, letisztult, egyszerre modern és autentikus. A benne található tárgyak jó része a család öröksége, igyekeztek minél kevesebb idegen holmit bevinni. A könyvtár szobába, ha belépünk, az egyik falon plafonig könyvet látunk. Olyan hangulatot ad, mintha egy nappaliba lépnénk be. Mind a család könyvei. Közöttük értékes ritkaságokat is találunk. Egy-egy kedvünkre való kötettel bátran kiülhetünk a kertbe olvasgatni, ha kedvünk tartja.

Még be sem fejeződött az Almalomb felújítása, már akkor megvolt az elszántság, hogy a hely minden szempontból fenntartható, környezettudatos módon működjön. Energiatakarékos izzókat szereltek föl, a csapokat víztakarékossá alakították, a szemetet szelektíven gyűjtötték- így amikor egy ismerősük felhívta a figyelmüket a Felelős Gasztrohősre, nagyon örültek, hogy nincsenek egyedül törekvéseikkel. Odafigyelnek, hogy környezetbarát tisztítószert használjanak, és törekednek arra, hogy a mindennapok során a lehető legkevesebb szemetet termeljék. A környezetszennyező eldobható műanyaggal ritkán találkozunk az Almalombban, a szívószálat csak kérésre adnak, az elviteles dobozok cukornádból készülnek és az ásványvíz visszaváltható literes üveg palackban kerül az asztalra. A megnyitás óta folyamatosan csökkentették a távoli országokból származó italokat. Ha valaki kólát kér, nem fog kapni, helyette igazi házi szörpöt, limonádét ajánlanak a pincérek. Igyekeznek helyi beszállítókkal kapcsolatot kialakítani, ami nem volt mindig egyszerű, annak ellenére, hogy vidéken vagyunk, de mára kialakult az a kör, amely szállítja a friss magyar alapanyagokat a konyha számára. A közelben termelt borokból igen nagy a választék. Hosszúhetényben két kiváló borászat is működik, akikkel kapcsolatban állnak, de kérhetünk villányi vagy akár szekszárdi borokat is. Közelről jön a sajt és a méz is, valamint a kiváló minőségű mangalica és bárány húst is környékbeli beszállító hozza. A konyhában pálmaolaj mentesen készültek az ételek már a Gasztrohőshöz csatlakozás előtt is. Tehát elmondható, hogy az a Almalomb valóban mindent megtesz, hogy a lehető legkisebb lábnyomot hagyja maga után és ezzel példát mutasson az alkalmazottak, a falubeliek és számunkra is.

almalomb2.jpeg

Szép időben birtokba vehetjük a gondozott kertet, melyet patak választ el a szomszédos telkektől. Ha kikapcsolódni szeretnénk, vagy szabadulni a mindennapok rohanásától, és finomat enni, az Almalomb minden szempontból remek választás. Az étlapon ugyan nem szerepel sok tétel, de abban biztosak lehetünk, hogy amit választunk, az szezonális és magyar alapanyagokból készül, nagy gonddal és odafigyeléssel. Ha haza szeretnénk vinni magunkkal valamit a helyi specialitásokból, vásárolhatunk tőlük saját készítésű almaecetet, tésztát, kovászos kenyeret vagy akár fűszeres paradicsomlekvárt. Az épület malommúzeumként is működik, megtekinthetjük a malomkerekeket is működés közben, amiket ma már sajnos nem a patak, hanem villanyáram hajt. Nemsokára arra is lesz lehetőségünk, hogy az Almalomb most épülő apartmanjában töltsünk el pár kellemes napot.

 A cikket írta: Szerdahelyi Zsuzsi