Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Deprecated: strripos(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
A nagy eper-kérdés: Miért jobb a hazai, mint a külföldi? - Felelős Gasztrohős Blog - A nagy eper-kérdés: Miért jobb a hazai, mint a külföldi? - Felelős Gasztrohős Blog

A nagy eper-kérdés: Miért jobb a hazai, mint a külföldi?

Az elmúlt hetekben elég nagy botrányt okozott, amikor több esetben kiderült, hogy a spanyol, illetve görög epret itthon átcsomagolják, és magyar eperként árusítják. De miért jobb a magyar eper, mint az import? Az itt a Szezon! bevásárlóközösség munkatársaival beszélgettünk a kérdésről.

eper.jpg

Fotó: itt a Szezon!, Gábor Muray Photography

Óriási, lédús, szép piros, alig várod, hogy beleharapj? Kívülről gusztának tűnhet, de ha jobban a színfalak mögé nézünk, megsavanyodhat az a mézédes eper. Amerikában az EWG nevű non-profit szervezet minden évben felállítja a Piszkos Tizenkettő listáját: azon zöldségek és gyümölcsök kerülnek rá, melyek a legnagyobb mennyiségben tartalmaznak vegyszermaradványokat. Az eper negyedik éve végez a lista élén. Itthon  a Tudatos Vásárlók Egyesülete 2016-ban készítette el a piszkos tizenkettő listáját, amelyben szintén helyet kapott az eper. A tavalyi évben pedig egy tesztet készítettek, melyben megvizsgáltak több hazai, valamint külföldről érkező primőr gyümölcsöt is. Az ő eredményeik alapján is érdemesebb a hazai és szezonális epret választanunk. „Az élelmiszer alapvetően mindig egy bizalmi kérdés. Az, hogy egy adott gyümölcsnek, zöldségnek – esetünkben most éppen az epernek – mennyi a vitamintartalma, vagy épp mennyi vegyszermaradványt (pl. permetezőszerek) tartalmaz, azt csak abban az esetben tudhatjuk teljes biztonsággal, ha laboratóriumban bevizsgálják. Ez nem túl életszerű. Mi elmegyünk, megnézzük a termelő földjét, gazdaságát, alaposan kikérdezzük. Az emberek nem mennek el és nézik meg a kofa, vagy a kereskedő kertjét, akitől vásárolnak a piacon.” – mondta el az itt a Szezon! egyik alapítója, Répássy Zsuzsanna. Nem csak egészségünk szempontjából fontos, hogy milyen vegyszerekkel kezelték az adott gyümölcsöt, számos permetezőszer lehet káros a biodiverzitás szempontjából fontos rovarokra, valamint a vízi élővilágra is.

eper2.jpg

Dietetikus és kontent szakértő munkatársuktól, Moharos Melindától azt is megtudtuk, hogy a spanyol, vagy a görög eperre is ugyanazok az uniós szabályok vonatkoznak, mint a hazaira, ugyanakkor rendszerint azt tapasztaljuk, hogy az előbbiek ízetlenebbek, nem olyan édesek, mint a magyar. Az EU-n kívülről érkező gyümölcsökre nem vonatkoznak ezek a szabályok, ott tényleg nem lehet tudni, mivel permetezték, mennyire műtrágyázták, stb. ráadásul minél messzebbről érkezik egy gyümölcs, annál biztosabb, hogy felület kezelik, hogy ne „érjen túl” a szállítás során. Hiszen az eper nem sokáig tartható el, nagyon könnyen tönkremegy, így ha hazainak vettünk meg egy adag gyümölcsöt, de még több nap után is tökéletes állapotú, kezdjünk gyanakodni. Az itt a Szezon!-nal együtt dolgozó gazdák a szállítás napján, hajnalban szedik le az epret, így tényleg friss, érett, zamatos állapotban  és néha furcsa, tökéletlen formákban (jó móka találgatni, hogy éppen mire hasonlít az adott darab) kerülhet az asztalunkra. A messziről érkező eprekkel ráadásul a globális klímakatasztrófához is hozzájárulunk, hiszen a szállítással szennyező üvegházhatású gázok kerülnek a légkörbe. Ha pedig még ennél is furcsábbak lesznek az időjárási viszonyok, egy idő után többek között eper sem fog teremni. Az idei kései fagyok, majd az elmúlt hetek esőzései miatt több magyar gazdának kellett lemondania az idei epertermésről.

eper3.jpg

Persze érthető, ha egész évben szeretnénk élvezni az eper ízét, mi is nagy rajongói vagyunk a kis piros gyümölcsnek. Tudunk azonban sokkal jobb megoldást, mint a környezetszennyező, vizes import eper. Vásárolj be szezonban olyan termelőktől, akiket ismersz, vagy keress olyan cégeket (itt a Szezon!, Szatyorbolt) vagy termelői piacokat (Pancs gasztroplacc, Czakó piac, Szimpla Piac), akik összegyűjtik a jó minőséget adó, hazai epertermelőket. A nagy része még úgy frissen el fog fogyni, ha magunkból indulunk ki, de mi mindig gondolunk az ínséges téli hónapokra is, ezért néhány adagot elrakunk turmixolva, pár adagot pedig egészben a fagyasztóba és még lekvárt is készítünk. Ha nincs időd a lekvárfőzésre, ne aggódj, isteni termelői lekvárokat is találhatsz. Nem csak finomabb lesz a szezonban elfogyasztott, eltett eper, de a testednek és a bolygónknak is jót teszel vele.

Szóval dobozokat, ládákat elő és irány a piac (a hozzád legközelebb esőt keresd applikációnkban), egy szedd magad eperföld vagy valamelyik termelőket gyűjtő szervezet oldala, amíg még tart a szezon!