Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Deprecated: strripos(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
Almárium és szalmafal - Felelős Gasztrohős Blog - Almárium és szalmafal - Felelős Gasztrohős Blog

Almárium és szalmafal

“A családiasság nálunk nem csak szöveg, attól megy egy hely, ha benne van a szíved, lelked” /Török Balázs, üzletvezető/

gg03.jpg

Úgy adódott, hogy a környezetvédelmi világnapon környezettudatos étteremben vacsoráztam. Az időzítés nem volt szándékos, de mégis ez történt, amikor elmentem a Gettó Gulyásba. Szóval kettő az egyben. Jobban nem is dönthettem volna, az ételek finomak, a pincérek profik és barátságosak, a hely hangulata vendégmarasztaló, családbarát. Mi kellhet még? A vendéglátós szakmánál maradva, mi az a fűszer, ami megkülönbözteti ezt a helyet a zsinagóga közelében a többi, hasonló színvonalú étteremtől? Hát ez az: hogy nincs semmi plusz, nincs semmi túltolva, mindenből pont annyi van, amennyi kell. És ezért remek.

Hogy őszinte legyek, az egész hely miliője különleges és mégis egységes, gondosan felújított antik bútorok, otthont idéző fehér porcelántányérok, tükörként használt régi ajtó a falon, csinos almárium a bejárattal szemben, megrakott zsúrkocsi a pult közelében, és Kautezky Dávid kreativitását tükröző szalmafal.

„Újrahasznosítás – mondja Balázs arra a kérdésemre, hogy mi jellemzi környezettudatos szemléletüket elsősorban. „Dávid tulajdonostársa, Lózsy Péter értő szemmel válogat régiségpiacokon, innen vásároljuk a tányérokat és a bútorokat.  Újrahasznosítható elviteles dobozokat használunk, de felajánlottuk vendégeinknek, hogy hozhatnak saját dobozt, és ez nagyon népszerű lett. Nincs szívószál, a vendégeknek megmagyarázzuk, hogy miért nem tartunk, és simán megértik.

Nagyon fontos, hogy olyan közösséget építettünk és építünk, ahol mindenki felelősen gondolkodik, a séftől a pincérekig. Az alapanyagokat a környékbeliektől szerezzük be, a kenyeret egy fiatal pék szállítja naponta kétszer. A valódi magyaros ízt a frissen őrölt pirospaprikának köszönhetjük. Pálmaolajat nem használunk, helyette zsírt vagy napraforgóolajat, ez utóbbit a vegán ételekhez.

A felelős vendéglátásban fontos a példamutatás, trendet kell formálni, és sokat kell kommunikálni egymás között is, mert senki sem szeretne lemaradni.”

gg01.JPG

Az étlapra nézve láthatjuk, hogy a hely elsősorban pörköltöző, de ízletes vegán ételeket is kínálnak. És ha valaki igazán jót szeretne enni, ki ne hagyja a szindbádi hangulatot idéző (csont)velős pirítóst, a gulyáslevest és a túrógombócot – ez utóbbi egyszerűen fenomenális!

És egy kis gasztroplusz a végére: kaptunk egy-egy kis üveg zsírt, ami a meglepetés előételként kínált tepertőkrém készítésekor keletkezett. Újrahasznosítás a köbön!

 A cikket írta: Mokos Kati