Zöld, vegán oázis Debrecenben
Deprecated: Creation of dynamic property Timber\Post::$intro is deprecated in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/themes/gblog/vendor/timber/timber/lib/Core.php on line 45
Hosszas várakozás után Debrecen szívében, a Hal közben újra megnyitotta kapuit a Kis Padlizsán. Új kiadásban, de a megszokott elhivatottsággal, ámulatba ejtő kuckót hoztak létre. Egy otthont, ahol az étel szívvel lélekkel készül, érezni a szeretetet és az odaadást. Arról nem beszélve, milyen tudatosak a vendéglátóhely tulajdonosai, megálmodói. Marcsi és Béla, egy házaspár, akik egymást támogatva, segítve, mertek változtatni és kilépni a komfortzónájukból és egy új szemléletben, felfogásban élni az életüket és amit és ahogy létrehoztak az példaértékű.
Debrecen eddig nem rendelkezett vegán vendéglátó egységgel, sem Fenntartható Vendéglátóhely minősítésű hellyel. Mikor a tudomásomra jutott, hogy létezik egy tudatos, vegán kuckó, teljesen lázban jöttem, hiszen korábban a tanulmányaimat itt végeztem és akkor még, sajnos, nem volt ilyen lehetőség. Amikor beléptem az ajtón, éreztem, hogy egy teljesen másik világba csöppentem és a külvilág zaját magam mögött hagytam: mindenhol örökzöld növények, egy igazi „erdő” a város közepén.
A tulajdonosokkal, Marcsival és Bélával beszélgettem a helyről. A közvetlenségük és példaértékű szemléletük teljesen magával ragadott.
No, de mit érdemes tudni a helyről? Teljes értékű vegán ételek találhatók az étlapon. Hétköznapokon az ebédre érkezők a napi kínálat közül tudnak választani, délutánra pedig állandó fogásokkal várják az odalátogatókat. Szombaton egy lazulósabb, hambizós, pizzázós kínálatot állítottak össze. Az étlap összeállításakor arra is odafigyeltek, hogy szezonális zöldségekből-gyümölcsökből készítsék el a fogásokat, amihez az alapanyagokat a helybéli zöldségesüktől szerzik be. Természetesen frissen, csomagolásmentesen. Emellett a hozzávalókat igyekeznek minél inkább 50 km-es körre leszűkíteni. A hűsítőkről, italokról se feledkezzünk meg, hiszen ebből is kiemelkedő a kínálat. Választhatunk házi szörpöket,ha megszomjaznánk, a kávét pedig egy olyan debreceni kávézótól kapják, akik helyben, frissen pörkölnek, és a kávéjuk úgynevezett speciality minősítéssel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy mindegyik kávé saját fajtájára, termőhelyére jellemző speciális ízvilággal rendelkezik. Ezenfelül pedig arra is odafigyelnek, hogy méltányos kereskedelemből származzon a kávé. Akik viszont bedobnának mondjuk egy sört, nyugodt szívvel tehetik mert, olyan kézműves sört is fogyaszthatnak, mint a Double Ipa vagy a Monyo Dead Rabbit-je. A bor szerelmesei sem fognak szomorkodni, ugyanis a tulajdonosok hazai vegán borkülönlegességek beszerzését tervezik, hamarosan ezt is meg kóstolhatjuk.
Azt szeretem a fenntartható vendéglátóhelyekben, így a Kis Padlizsánban is, hogy nem kell attól tartanunk, mikor kerül szívószál a poharunkban, mert csak kérésre adnak.
A látogatásom alatt, volt szerencsém megkóstolni az aznapi ebéd kínálatukat. A tulajdonosok ajánlására pikáns répakrémlevest ettem, valamint francia salátát zelleropogóssal. Ahhoz, hogy finom és minőségi ételeket együnk nincs szükségünk egzotikumokra, sem távol-keleti különlegességekre, ahogy ezt a Kis Padlizsán fogásai is bizonyítják. Egyszerűen fantasztikusak voltak az ételek. A kávé pedig, amit elfogyasztottam olyan különleges volt, ahogy gondoltam. Azok számára, akik pedig inkább elvinnék az ételt, sincs akadály. A fenntarthatóságra odafigyelve, olyan lebomló tárolókban kapják, ami környezetbarát, de ha saját ételesdobozzal érkezünk, örömmel fogják megtölteni nekünk.
A konyhai hulladékot külön gyűjtik természetesen, ezt korábban a helyi adottságoknak köszönhetően komposztálni is tudták, most ez egyelőre még az új helyen nem lehetséges, de keresik a megoldást, hogy úgymond semmi ne vesszen kárba. Jelenleg az étterem összeköttetésben van egy céggel, akik el tudják vinni minden héten a komposztálni valót. Természetesen egy ilyen tudatos helyen a szelektív gyűjtés is megvalósul. Persze odafigyelnek, hogy inkább megelőzzék a hulladék keletkezését, de ha végső soron mégis keletkezik hulladék, akkor azt tudatosan külön gyűjtik. Az eddigi tudatos tevékenységeik mellet még számos elképzelésük van a hely tudatos fenntartásához..
Ha vidéken, Debrecen környékén jártok, akkor mindenképp látogassátok meg a Kis Padlizsánt, garantáltan egy élmény lesz.
A cikket írta: Császár Nóri