Nálatok mi folyik?!
Deprecated: Creation of dynamic property Timber\Post::$intro is deprecated in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/themes/gblog/vendor/timber/timber/lib/Core.php on line 45
Augusztusban minden a vízről szólt nálunk, Nálatok mi folyik?! kampányunk során körbejártuk a vízlábnyom fogalmát, a vízminőség kérdését és a háztartási vízfogyasztás témáját is. De miért is szükséges kiemelten foglalkozni a vízzel? Milyen víztakarékos lépéseket tehetünk egyénként a háztartásunkban, a mindennapjaink során? A következőkben a Gasztrohős csapata, Dénes Dóra, az Édes Pofa blog írója és Steiner Kristóf tippjeiből inspirálódhattok.
Sokszor emlegetjük kék bolygóként a Földet, hiszen felületének 70%-át valóban víz borítja. Ennek ellenére egyre többet és többet hallhatunk arról, hogy fogytán a vízkészlet, aminek az az oka, hogy ebből a 70%-ból csak 0,5% az elfogyasztható mennyiség, a többi sós vagy jégtakaró alatti víz. Ebből a picike mennyiségből kell tehát a Föld minden lakójának gazdálkodni, az elosztás azonban nagyon egyenlőtlen. Itt Európában csak háztartási célra kb. 144 liter vizet, az alapvető emberi szükséglet háromszorosát használjuk, miközben a világ kevésbé szerencsés részein több mint 1 milliárd ember nem jut megfelelő ivóvízhez. Következő egyszerű, a mindennapokba is könnyen beilleszthető tippjeinkkel csökkenthetjük vízfogyasztásunkat, ami a bolygó mellett a pénztárcánknak is jót fog tenni.
Steiner Kristóf tippjei:
Nekem nagy szenvedélyem a kádban fürdés, amiről tudom, hogy nem fenntartható, ha az ember nem okosan csinálja. Mi ezért nem a lakásunkba, hanem az erkélyünkre rakattuk be a fürdőkádat, ahol nincs bekötve a csatornába, vagy emésztőgödörbe, hanem egy cső egyszerűen a kertbe ereszti vizet. Nem használunk a fürdőkádban semmiféle kemikáliát, pontosan azért, hogy a használt vízzel meg tudjuk locsolni a virágokat.
Természetesen nagyon fontosnak tartom a higiéniát, azt, hogy az ember tiszta, jó illatú legyen, viszont azt nem tartom normálisnak, hogy az emberek akár kétszer-háromszor tusolnak egy nap. Nekem az a szabályom, hogy akkor mosdok, amikor szükségem van rá és figyelembe veszem azt is, milyen intenzitású dolgokat végeztem aznap.
Főzéskor folyamatosan újrahasználom a főzővizeket. Ha krumplit főztem még annak is félreteszem a főzővizet, mert nagyon hiszek abban, hogy minden főzővíz egyre csak ízletesebb lesz. Ezzel kiválthatom a bolti leveskockát, leveskoncentrátumokat is.
Mi nem használunk légkondit, viszont a vendégházunkban van légkondícionáló, amit a görög kulinárius-kulturális túráinkra érkezők használhatnak. A berendezés által kibocsátott vizet sem hagyjuk kárba veszni, általában ezzel is virágokat locsolunk.
Ha nyaralni megyünk, előnyben részesítjük azokat a helyeket, ahol tengervízzel töltik fel a medencéket és nem pedig a kezelt, csapból érkező vízzel.
Amikor csak tehetjük, magunk mossuk le az autónkat, hogy ne kelljen beállnunk a nagy gépekbe, ahol rengeteg vizet használnak el, mert igazából 2 vödör vízzel le lehet mosni egy autót.
Dénes Dóra tippjei:
Sok zöldség és gyümölcs fogy nálunk. Amit csak lehet, nem folyóvízben, hanem egy tálban mosunk meg, és a vizet felhasználjuk locsolásra. A sokat vegyszerezett héjú termések, például citrusok és egzotikus gyümölcsök vizét nem szoktuk locsolásra megmenteni, de például felmosóvízhez, takarításhoz használhatók.
Amikor csak lehet, friss zöldségeket veszünk. A mirelit sokszor frissebben kerül a fagyasztóba, mint ami a piacokra eljut, és finom tud lenni és praktikus. Mégis a fagyasztásra szánt nyersanyagok feldolgozása, tárolása, hűtőkocsis szállítása jóval több vizet igényel, mint amennyit a frissek mosására szánunk itthon. De sokszor nincs idő és szezonális kínálat sem, olyankor a mirelit nagyon jól jön.
A friss hal – mirelit hal dilemma is hasonló. A friss hal mellett szól az is, hogy közelebbről származik és gazdaságosabb. A mirelit felolvasztása után gyakran szembesülünk azzal a bosszantó helyzettel, hogy a hal összezsugorodott, és a zacskó nagy része víz.
Amikor zöldséget főzünk, a leszűrt főzővízből sokszor készítek italt a gyerekeknek (egy kis citrom/ balzsamecet/szezámolaj/ tökmagolaj csodát tud tenni), vagy zöldségalapléhez félreteszem, lefagyasztom. A borsó, zöldbab, a a sárgarépa főzőleve italként is nagyon jó. A céklalében főtt rizs decens rózsaszín lesz. A batáta édes főzőleve kompótokhoz, süteményekhez használható, és azzal is kevesebb édesítés kell.
A krumpli és tészták főzővize nagy kincs. A keményítőben gazdag levet krémlevesek sűrítésére, besamell készítésre, habarásra használom. A fagyasztóban szinte mindig van pár adag.
Amikor csak lehet, a mosogatógépet használjuk telepakolt állapotban. 10 perc folyóvizes mosogatás átlagosan 150-200 liter vízzel itatja a lefolyót, amíg a mosogatógépe nagyjából 10-20 litert fogyaszt. Azért is hálás vagyok a gépnek, mert annyival kevesebb időt kell a konyhában tölteni.
Időnként a lefolyót forró vízzel preventíve leöntjük, hogy a zsír és ételmaradékok ne okozzanak dugulást. Erre például a gabonák, hüvelyesek másra nem használható áztató vizét forralom fel, amikor adódik, és egy kis ecetet öntök hozzá.
A Gasztrohős csapat tippjei:
Nálunk többnyire zuhanyoznak a gyerekek, de amikor fürdenek, akkor kimerek egy csomót a végén, mielőtt szappanoznának, a vizükből es azzal locsolok,vagy felmosásra használom.
Víztározós magaságyást készítettünk, így hatékonyan felhasználjuk az esővizet.
Tojásfőző vizet, befőzéskor csírátlanításra használt vizet is locsolásra használom.
Nyáron a társasházakban hosszú kifolyatás után jön csak hideg víz a csapból. Ehelyett inkább rövid idejű kifolyatás után vagy este, amikor nagyobb a mozgás a csövekben megtöltünk kancsókat és a hűtőbe tesszük, így másnapra lesz hideg víz.
Vízforralóba figyelve töltök vizet, ne legyen több, mint ami kell, mert az egyszerre víz és energiapazarlás. Ha mégis több, akkor felhasználom edényáztatásra/mosogatásra/takarításra, épp mire kell.
Ha esik az eső kiteszek egy vödröt, vagy a légkondi vizét is felfogom és azzal locsolok.
Tartós, szilikon jégkockát használok a hagyományos vizes változat helyett.
Mi a kulacsban maradt vizet a vízforralóba töltjük, mert úgyis minden reggel főzünk teát, ahhoz gyűlik.
Zuhanyzásnál bevizezzük magunkat, és, amíg beszappanozzuk, addig elzárjuk a vizet, a végén pedig leöblítjük a habot.
WC lehúzásnál nem nyomom meg teljesen a gombot, csak kicsit, hogy pár liter víz folyjon csak belőle, pisilésnél elég. 🙂
Ha nagyon elszántnak érzem magam, akkor a gyerekek heti egy kádban fürdése után (amúgy nálunk is zuhanyoznak) merek ki vizet vödrökbe és WC-leöntésre használom.
Források: Fővárosi Csatornázási Művek, Európai Környezetvédelmi Ügynökség, UNWater