Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Deprecated: strripos(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
Őrülten finom vegán kantin és specialty kávézó egy irodapark szívében - Felelős Gasztrohős Blog - Őrülten finom vegán kantin és specialty kávézó egy irodapark szívében - Felelős Gasztrohős Blog

Őrülten finom vegán kantin és specialty kávézó egy irodapark szívében

A The Planteen, Európában elsőként, növényi alapú kantinként nyílt meg 2021. szeptemberében Óbudán, a Graphisoft Parkban. Elsődleges céljuk a REAL School Budapest nemzetközi, fenntarthatóságra épülő általános iskola közösségének étkeztetése volt, de az étterem bárki számára nyitva hétköznaponként annak érdekében, hogy a környékbeliek is megismerjék a növényi-alapú étkezés előnyeit és sokszínűségét.

A húsevők és vegánok egyformán megtalálják itt a számításaikat, hiszen a The Planteenben találkozhatunk ismerős, magyar ízekkel vegán módon újragondolva – tésztákkal, rakottasokkal, vegán tepertővel (!) -, és a kevésbé hétköznapi, de annál izgalmasabb vegán fogásokkal is, melyekben sokszor jelenik meg a mexikói, indiai, sőt ázsiai ízvilág is. A kávézó részleg pultjában pedig állandó kínálatként szerepelnek a frissítők, pudingok, szendvicsek és wrapek, ilyen például a népszerű Ocean Wrap, amely egy tortillába csomagolt vegán sushiként írható le a legjobban (megtévesztően finom benne a „vegán nyers hal”, ami egyébként padlizsán).

A kávét teljesen csomagolásmentesen szerzik be a Goosebumpstól, ahová közvetlenül a kis, családi gazdaságokból érkezik a prémium minőségű specialty kávé. Így az nemcsak környezetbarát, hanem különlegesen finom is. Azt is szem előtt tartják, hogy a kávéhoz kizárólag zabtejet használjanak, mivel a növényi tejek közül is annak a legkisebb a környezeti hatása.

Ebédre pedig ugyanabból a napi menüből és heti ajánlatból válogathatunk, amelyet iskolaidőben a REAL School és az ukrán EcoSpace diákjai is kapnak aznap. Ottjártamkor a nyári citrusos almalevest és a görög salátát kóstoltam meg tofufetával, ami egy szuper frissítő és könnyű ebéd volt a nyári hőségben.

Az alapanyagok nagy részét a hazai szezonális zöldségek és gyümölcsök képezik, a keletkező szerves hulladékukat pedig a Graphisoft Park kertészeivel együttműködésben alakítják humusszá.

Az újrahasznosítás alapvető szemlélet náluk a kávézóban, a konyhában és a vendégtérben is, így történt, hogy a berendezésnél is átalakított használt bútoroknak adtak új életet, amelyet egy helyi mesterembertől vásároltak. Az egyik asztal alapja például egy gurulós kórházi ágyból készült, ami kitelepüléseik alkalmával kifejezetten hasznos funkcióval is szolgál. A falfestmények és az indusztriális lámpák pedig nagyon hangulatossá teszik az egész helyet.

Náluk a fenntarthatóság szemlélete a környezetvédelmen kívül a munkavállalók jóllétére és a munka-magánélet egyensúlyára is kiterjed, éppen ezért hétvégén és ünnepnapokon zárva tartanak. Emellett rendszeresen kiállnak a jóügyek mellett is, például a megmaradt ételeket a Máltai Szeretetszolgálattal együttműködésben az arra leginkább rászorulóknak adományozzák.

A tulajdonos házaspár merész és úttörő víziója volt a REAL School mellett a The Planteen is, melyet egy fantasztikus csapat keltett életre – ráadásul a világjárvány közepén egy irodaparkban -, és már most sikeresen működik alig egy év elteltével – persze ehhez rengeteg energiát is fektetnek bele. Tele vannak ötletekkel a jövőre nézve, többek között terveik között szerepel, hogy a fenntarthatósággal és a vegán konyhával kapcsolatos közösségi eseményeket, illetve szakácsképzést szervezzenek, de szeretnének még kiszállítást is, valamint nyáron már megnyitották REAL Food by The Planteen névre hallgató grab&go üzletüket is a 2. kerületben, amelyre szintén szeretnék megszerezni a minősítést a közeljövőben.

A The Planteen legfontosabb szerepvállalása a szemléletformálás és a vegán étkezés népszerűsítése mind a diákok, mind a nem vegán vendégek, mind pedig más éttermek körében. Vallják, hogy érdemes egy-egy növényi alapú fogást is belecsempészni a hétköznapjainkba és a hagyományos étlapokra is az egészségünk és bolygónk védelme érdekében. Ezzel ők már elültettek egy magot a jövő generációjáért, próbáld ki Te is az őrülten finom növényi alapú konyhát.

A cikket írta: Szika Bettina