Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Deprecated: strripos(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
Te hagyod lekenyerezni magad? - Felelős Gasztrohős Blog - Te hagyod lekenyerezni magad? - Felelős Gasztrohős Blog

Te hagyod lekenyerezni magad?

A Gasztrohős találkozása a Lipóti pékséggel

Először is tisztázni szeretnénk: mi szeretjük a Lipótit, évek óta vesszük a cég kenyereit. Miért szeretjük? Mert pici, családi cégként indult, értékeket és minőséget képviselve.

ID-100133976.jpgEz volt a helyzet évekig, a Lipóti volt a minőségi kenyér fellegvára. A modell úgy áll össze,  hogy az árut a pékségből minden reggel frissen szállítják maximum 90 kilométeres távolságba, így biztosan az aznap hajnalban készült péksüteményt vásárolhatják meg a fogyasztók a boltokban.

A növekedés határai?
A Lipóti pékség székhelye, ahogyan arra a neve is utal, Lipót. Először csak itt sütötték a  termékeket és főleg Győrt és környékét látták el, majd később az új Tatabányai üzemből Budapest és Szlovákia is elérhetővé vált. Az utóbbi években pedig a cég meghódította az Alföldet is. A Felelős Gasztrohős nagyon örült a Lipóti sikerének – de csak addig, míg a számunkra is szimpatikus és fenntartható modellt követte a vállalkozás. Úgy láttuk azonban, hogy a terjeszkedés hatására az eddig vallott célok – a minőségi termékek fenntartható, felelős előállítása – lassan kezdtek szem elől veszni.

Befagyasztott fenntarthatóság
Pár hónapja még egy támogató cikket írtunk a cégről, melyben kiemeltük, miért jobb környezetvédelmi szempontból a Lipóti mint a Fornetti. A legfőbb indokunk az volt, hogy a Lipóti nem mélyfagyasztott termékeket árul. A cikkünk megjelenése után azonban egy lelkes olvasónk felhívta a figyelmünket arra az általa tapasztalt tényre, hogy mostanában már a Lipótiban is lehet fagyasztott péksüteményből frissen kisütött árut kapni. Nem állítjuk, hogy a frissen kisült péksütemény illata ránk nincs hatással: bizony nekünk is összefut a szánkban a nyál, mikor átmegyünk egyik-másik aluljárón. Viszont mikor utánanéztünk és megtudtuk, hogy a fagyasztott termékek előállítása és tárolása 4.5-szer annyi energiát igényel, mint a hagyományos módon készített péksüteményé (amely minden egyes mélyhűtőben töltött hónap tárolással megduplázódik!), rögtön más szemmel néztünk a “friss” termékekre. Kitartunk amellett, hogy vannak, akik – hozzánk hasonlóan – beépítenek egy “zöld szűrőt” a vásárlásukba, és akik ha tudják, hogy mennyivel nagyobb a frissen sült termék környezeti terhelése, örömmel mondanak le róla.

Emellett úgy gondoljuk, hogy az előzőleg fagyasztott, majd helyben sütött pékáru “friss”-ként való eladása nem segíti elő a vásárlók teljeskörű tájékoztatását – amellyel úgy tűnik, az EU-nak magának is meggyűlik a baja. Az ehhez kapcsolódó (EC) No 1924/2006 irányelvet ugyanis az országok a maguk szája íze szerint értelmezik: így lehet, hogy Franciaországban és Dániában például nem nevezhető frissnek az előzőleg fagyasztott termék – nálunk azonban igen.  

Módosított valóság
Mivel a hozzánk érkezett komment után rákérdeztünk a Lipótinál a fagyasztott pékáruk ügyére, és válaszban azt kaptuk, hogy a tervek szerint fagyasztott termékek továbbra csupán elenyésző arányban leszneID-10025540.jpgk jelen a portfólióban, nem terveztük, hogy továbbvinnénk az ügyet. Néhány hónappal később azonban  megdöbbenve tapasztaltuk, hogy a Greenpeace GMO füzetecskéjében a Lipóti azok között a cégek között szerepel, akik nem garantálják, hogy a termékei genetikailag módosított szervezetektől (GMO) mentesek. Értetlenül álltunk a dolog előtt, hiszen mivel Magyarországon csak GMO mentes terményeket szabad termeszteni, a Lipóti pékség pedig – tudomásunk szerint – főleg hazai beszállítókkal dolgozik, a GMO mentesség nem lehetne kérdés.

Ezek után aztán úgy döntöttünk, benézünk kicsit a Lipóti kulisszái mögé és közelebbről is megvizsgáljuk a pékség munkáját.

A kutatás
Első lépésként írtunk egy szívhez szóló levelet a Lipóti tulajdonosához, melyre válaszként a Lipóti ügyvezető igazgatója, dr. Tóth Zoltán meghívott Lipótra, hogy megbeszélhessük aggodalmainkat. A beszélgetés során megismerhettük a Lipóti pékség néhány ígéretes tervét, többek között egy 750 millió forintos beruházásét, amellyel a sütöde a jövőben energiahatékonyabban működhet. Megtudtuk, hogy a cég kidolgozott egy saját etikai kódexet is, mely megszabja a működésük főbb kereteit.

A bemelegítő beszélgetés után felvetettük fenti aggályainkat is, először a GMO-val kapcsolatban. Tóth úr válaszában a Greenpeace-szel való kommunikációs problémákra hivatkozott, amik miatt valóban nem sikerült a környezetvédő szervezettel időben tisztázniuk ezt a kérdés, így válasz híján kerülhettek a kiadványban a GMO mentességet nem garantáló gyártók közé.

Következő témánk a fagyasztott péktermékek kérdése volt.  Dr. Tóth Zoltán elmondta, hogy valóban vannak ilyen termékeik is, de nem ez a Lipóti pékség fő profilja,  jelenleg is csak az ID-10042092.jpgország néhány részén lehet ilyet kapni. A fagyasztott termékeket a kereslet kiegyenlítésére vezették be. Mivel csak napi egyszer szállítanak az üzletekbe gyakran előfordul, hogy egy adott napon a vártnál hamarabb elfogy a péksütemény. Amennyiben az üzletvezető szükségesnek látja, a fagyasztott termékek megsütésével a későn érkező vevőket is ki tudják szolgálni. Az elgondolás alapban jó, azonban mi láttunk azért már többször reggel kisütésre kerülő fagyasztott termékeket – pedig csupán néhány órával korábban ért oda a valóban friss péksütemény. Számunkra ez ismét azt erősítette meg, hogy a fogyasztók tájékoztatása egy fontos iparági cél lehetne – amit természetesen nem csak a Lipóti Pékségtől várnánk el.

A végkifejlet
A találkozó után néhány nappal jó hír futott be a Felelős Gasztrohős szerkesztőségébe: a Lipóti pékség aláírta, hogy garantálja termékeiben a GMO mentességet! Emellett pedig dr. Tóth Zoltán jelezte e-mailben, hogy szeretné folytatni az együttműködést, hogy a Felelős Gasztrohős segítségével a Lipóti alaposabban átgondolhassa a környezetvédelem és fenntarthatóság kérdéskörét.

Ezúton is köszönjük olvasóinknak, hogy a folyamatos kommentekkel és észrevételekkel segítetek objektívnek és korrektnek maradni. Reméljük, a jövőben is megírjátok a tapasztalataitokat, hogy hasonlóan eredményes akciókat indíthassunk. Addig pedig kenyeretekben a döntés: a valóban frissen készült, vagy a fagyasztott pékárura szavaztok?

 A képek a http://www.freedigitalphotos.net oldalról vannak