Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Deprecated: strripos(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Notice: Undefined offset: 1 in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 163
Nyiss újra zölden!-Hogyan lehet környezetbarát az elviteles csomagolás? - Felelős Gasztrohős Blog - Nyiss újra zölden!-Hogyan lehet környezetbarát az elviteles csomagolás? - Felelős Gasztrohős Blog

Nyiss újra zölden!-Hogyan lehet környezetbarát az elviteles csomagolás?

A Green Restaurant Association  felmérései szerint egy átlagos étterem évente 45 tonna (100 000 pound) hulladékot termel. Ebbe beletartozik az élelmiszerhulladék, a beszállítás során keletkező hulladék is, de tetemes mennyiséget tesz ki az elviteles csomagolás is. Az egyszer használható csomagolóanyagok forgalma, az egyik nagy forgalmazó adatai szerint, az utóbbi évben a másfélszeresére emelkedett a koronavírus járvány miatt. Ez nem csak szemétben, de pénzben is megterhelő a vendéglátóhelyek és a bolygó számára is. 

Alapítványunk már évek óta keres megoldást a vendéglátásból származó műanyag-hulladékok csökkentésére. 2021. júliusától pedig egy EU-s Irányelv alapján számos, a vendéglátásban is rendszeresen használt egyutas műanyag eszköz – polisztirolból készült doboz és pohár, műanyag szívószál, evőeszközök, tányérok – betiltásra kerül. Kezdetben a biológiailag lebomló termékektől vártuk a megoldást, de sajnos hamar kiderült, hogy ezek a termékek csak ipari körülmények között bomlanak le. Ráadásul jelenleg sem a visszagyűjtésük, sem az ipari komposztálásuk nem megoldott, így, habár egyes kutatások szerint kevesebb szén-dioxid kibocsátással, de még mindig 20 perces használatra gyártunk le valamit. Alapítványunk, több másik környezetvédő szervezettel együtt az újrahasználható rendszerekben látja a legkörnyezetbarátabb megoldást! Ezek a poharak, dobozok amellett, hogy jót tesznek a Földnek, új vendégeket vonzhatnak be, és költséghatékonyabbak is, hiszen nem olyanért fizetsz tetemes összegeket, amit aztán a vendég pár perc után a kukába dob. 

Néhány éve itthon is megjelentek az első fecskék: kávézók, szórakozóhelyek, fesztiválok vezettek be betétdíjas rendszereket. Mutatjuk, hova, kikhez fordulhatsz, ha Te is szeretnél környezetbarátabb csomagolásra váltani.

 

CUPLER

 

Már több mint 130 kávézó csatlakozott a Cupler betétdíjas rendszeréhez. A Magyarországon gyártott poharakat két méretben és megannyi designnal szerezhetik meg a vendégek, egyszeri 500 Ft-os betétdíjért cserébe. A cég az elhasználódott csészéket visszagyűjti partnereitől és újrahasznosítja. További információt a Cupler honlapján találsz. 

 

Boomerang Cupshare

 

Hasonló elven működik a több mint 50 helyen elfogadott, frappáns nevű Boomerang Közösségi kávéspohár, ami egy letisztultabb forma-, és színvilágot képvisel. Róluk többet itt tudhatsz meg. 

 

ÚjraPohár 

 

Vírusmentes időkben fesztiválok, kisebb-nagyobb rendezvények, de szórakozóhelyek is a szintén betétdíjas pohár-rendszerrel igyekeztek csökkenteni az eldobható poharak számát. A jó minőségű, strapabíró, logózható, tartós műanyag poharak egyszer használatos társaikat váltják ki. A Zöldövezet Társulás adatai szerint egy-egy rendezvény hulladék mennyiségének 60-70%-át teszik ki a poharak, a többször használható ÚjraPoharakkal ez megelőzhető. További információ a Zöldövezet Társulás oldalán. 

 

RAKUN Dobozközösség

 

Az elmúlt években sokszor érkezett az Alapítványunkhoz elviteles dobozokkal kapcsolatos kérdés, láttuk, hogy mennyire keresik a vendéglátóhelyek a környezetbarát alternatívákat. Ez a felismerés indította el a RAKUN Dobozközösség ötletét. Több körös előzetes tesztelés és a visszajelzések beépítése után, tavaly ősszel egy pilot projekttel útnak indult a Dobozközösség, amelyhez folyamatosan csatlakoznak a vendéglátóhelyek és a vendégek. A rendszer költségeit megosztottuk a két fél között, így senkinek sem jelent nagy anyagi terhet. (A vendég havi 500 Ft-ot fizet egy dobozért, a vendéglátós pedig 100 Ft/doboz/hó áron bérelheti az acél dobozokat.) Amellett, hogy így olcsóbb és környezetbarátabb megoldást nyújtunk, mintha az egyszer használható, biológiailag lebomló csomagolóanyagokat vásárolnád, még a logisztikában is segítünk; applikáción keresztül követjük, mennyi doboz van nálatok, és ha megcsappan a készlet, pótoljuk. A rendszer teljes működéséről beszéljen helyettünk szuper animációs videónk. További részletekért pedig látogass el a https://rakun.hu/vendeglatosoknak oldalra. 

 

További ötletekért, információkért csatlakozz a Zöldülő Vendéglátóhelyek és Rendezvények csoportunkhoz, és kövesd “Nyiss újra zölden!” egész éves kampányunkat a Facebookon!